Hastane Dezenfeksiyonu

Son dönemde yaşanan Covid-19 salgını, hem birey hem de kurum bazında dezenfeksiyon yapılmış hastaneler ve alanlar konusunu daha fazla önemsememize neden oldu. Peki, hastane dezenfeksiyonu nedir? Sağlık Bakanlığı’nın Hastane Dezenfeksiyonu yönetmeliği ne diyor ve hastanelerde dezenfeksiyon nasıl yapılıyor? Hızlı, pratik ve profesyonel hastane dezenfeksiyonu arayışında nelere dikkat etmeli? Bu sorulara tel tek yanıt verirken çok merak edilen dezenfeksiyon, sanitasyon, hijyen kavramlarını da tanımladık. Detaylar şöyle…

Hastane Dezenfeksiyonu Nedir?

Hem Devlet hastaneleri hem özel hastaneler için dezenfeksiyon , çok önemli. Hastane temizliği ve dezenfeksiyonu ile hem hastaların hem de sağlık çalışanlarının daha güvenli bir ortamda bulunmaları sağlanabilir. Peki, hastanelerde virüs, bakteri, mikrop, mantar gibi bulaşanlara karşı etkili temizlik nasıl yapılır?

  • Hastanenin planı ve kullanım alanlarının yapısı da çok önemlidir. Tuvaletlerin bulunduğu yerler, ameliyathanelere geçiş koridorları ve daha pek çok detayın önemi var.
  • Düzenli olarak yapılan ve ihmal edilmeyen etkili temizlik çok önemli.
  • Düzenli günlük temizlikte kullanılan malzemelerin sıklıkla yenilenmesi, temizlik personelinin yaptığı işin öneminin farkında olması da çoğunlukla ihmal edilen ama halk sağlığı için büyük önem taşıyan diğer bir konu.
  • Sıklıkla ve düzenli aralıklarla hastanede dezenfeksiyon yapılmalı. Yapılan dezenfeksiyon çalışmaları da geriye dönük araştırmalar için kayıt altına alınıp, belgelenmeli.

Hastanelerde Dezenfeksiyon / Hastanede Hijyen / Hastane Temizliği Kavramları

Temizlik, dezenfeksiyon, hijyen gibi kavramlar, sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da gerçek işlevleri, birbirinden epeyce farklıdır. Hastanelerde sağlanan hijyen için sanitasyon yani temizliğin devamlılığı, bazı araçlar ve alanlar için sterilizasyon, genel temizlik ve sık dezenfeksiyon önemli. Çok mu karmaşık geldi; hemen bu kavramları tanımlayalım:
  • Dezenfeksiyon Ne Demek? Dezenfeksiyon ne demek ve ne kadar işe yarar sorusuna yanıt vererek başlayalım. Dezenfeksiyonun tanımı basitçe mikroplardan arındırma işlemidir. Ancak elbette bir alanın gerçek anlamda insan sağlığı için güvenli kılınmasını amaçlayan dezenfeksiyon işlemi, bu kadar basit değil. Fransızca bir kelime olan dezenfeksiyonun amacı, cansız ortamdaki, yüzeylerdeki patojen mikroorganizmaların yok edilmesidir. Hastanelerde yapıldığı gibi okullarda, evlerde, işyeri ve ofislerde dezenfeksiyon çalışmaları da yapılır.
  • Antisepsi Ne Demek? Dezenfeksiyonun canlılar üzerinde uygulanacak şekilde formülize edilmiş halidir. Zira dezenfeksiyon cansız yüzeylere uygulanır.
  • Sterilizasyon Ne Demek? Sterilizasyon, bir nesne ya da obje üzerindeki tüm zararlı zararsız mikroorganizmaların yok edilmesidir. Kaynar su, bilinen en popüler sterilizasyon malzemesidir. Anak kaynar suyun etkisi geçtikçe ilgili yüzey tekrar patojen hale gelir. Bu nedenle anlık kullanım sırasında örneğin ameliyathane malzemeleri bu şekilde steril edilir.
  • Sanitasyon Ne Demek? İnsan sağlığı için uygun kılmak anlamına gelen Latince bir kelimedir. Elleri yıkamak, tuvalet temizliği, yüzey hijyeni, çöp ayrıştırma gibi genel temizlik ilkelerini kapsayan bir terimdir. Aslında hijyen de aynı anlama gelir ancak sanitasyon, sürekli ve düzenli olarak bu işlemleri yapmayı hatta sistematiğe dökmeyi karşılar.
  • Hijyen Ne Demek? Hijyen, ortam düzeni, hem gözle görünür hem de görünmez tehditler için temizliği sağlamanın genel adıdır.
  • Temizlik Ne Demek? Temizlik, çok genel bir kavramdır. Bazen sadece ortamdaki tozları almak anlamında bazen de tüm bakterileri yok etmek anlamında kullanılabilir. Ancak bir ortamın “temiz” olduğunu söylemekle dezenfekte olduğunu ya da steril olduğunu söylemek arasında büyük fark vardır.

Nano Dezenfeksiyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

%100 Bitkisel & Vegan

İşlem sırasında kullanılan ürün Tip-2 ve Tip-4 Biyosidal Ruhsatlı olup, tamamen bitkisel sentezle elde edilen nanopartiküller içermektedir, Çevreye ve insan sağlığına zararsızdır. Toksik ve kimyasal içermez.

Cildinize Zarar Vermez

Yapılan işlem canlı metabolizmasının işleyişini bozan alerjik reaksiyona sebep olmaz. Tamamen insan/hayvan temasına uygun ve cilde zararsız malzeme ile yapılır.

%99.99 Virüsleri Yok Eder

Yapılan testlerde dezenfektanın birçok virüsü %99.99, bakteri ve mantarları %99.999 oranında yok ettiği tespit edilmiştir.

Mutlu Müşterilerimiz

Sağlık Bakanlığı’nın Hastane Dezenfeksiyonu Yönetmeliği Hakkında

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık kuruluşlarında yapılacak dezenfeksiyon çalışmaları için yönetmeliği oldukça detaylı ve net. Bakanlık, hastane dezenfeksiyonu için kullanılan ürünlerin önce insan, hayvan ve çevre sağlığı ile ilgili risklerin değerlendirilerek onay alınmış olmasını istiyor. Bundan sonra da yönetmelikte uygulamanın yapılışına dair bilgiler paylaşıyor. Ayrıca el hijyeni konusunda da personeli bilgilendirmeyi önemsiyor. Bakanlığın bildirgelerinde sıklıkla el yıkama, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi ve azaltılmasında en etkin yöntem olarak gösteriliyor. Hastane enfeksiyonlarının kontrolü için düzenli olarak dezenfeksiyon yapılması, çalışanların el yıkama konusunda hassas olması ve gerekli bilgilendirmelerin kuruluş tarafından sağlanması isteniyor.

Hastanelerde Dezenfeksiyon Nasıl Yapılıyor?

Enfeksiyonlardan korunabilmek için sağlık kurumlarında dezenfeksiyon yapılmalı. Dezenfeksiyon işlemi ile sporlar, mikobakteriler, zarfsız virüsler, zarflı virüsler, vejetatif bakteriler, mantarlar için etkilidir. Kullanılan dezenfeksiyon maddesinin doğru şekilde ve doğru araçlarla yüzeylere uygulanması ile sağlık kurumlarında dezenfeksiyon yapılır. Ancak her dezenfeksiyon işlemi, aynı başarılı sonucu vermeyebilir.

Dezenfeksiyonun Başarısını Etkileyen Faktörler

Dezenfeksiyon çalışmalarının etkili olabilmesi için malzeme- ortam açısından ve uygulama açısından etkenler söz konusudur. Temiz ve mikroplardan arınmış bir hastane ortamı için dezenfeksiyon işlemini etkileyen detayları aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.
  • Suyun sertliği
  • Ortamdaki nem
  • Yüzey özelliği
  • Hava sıcaklığı
  • Kullanılan dezenfektan maddenin özelliği
  • Dezenfeksiyon öncesi çevre temizliği
  • Eğitimli personel
  • Dezenfektan seçimi

Hastanelerin Temizliğine Güvenmek Neden Önemli?

Hastane dezenfeksiyonu nasıl yapılıyor? Hastaneler gerçekten temiz mi? Hastaneler nasıl temizleniyor...Bu sorular, hasta olarak bir hastaneye giden hemen herkesin aklında. Çünkü hastaneden mikrop kapma olasılığı ya da hastanede enfekte olma ihtimali, pek çok kişiyi korkutuyor. Bu nedenle hastanelere muayene için ya da testler için gitmeye çekinen insan sayısı giderek artıyor. Gözle görülmeyenler için etkili dezenfeksiyon işlemleri ile gözle görülür temizlik etkisini birlikte ve sürekli kılarak bu konuda güven kazanmak mümkün. Peki, hastane yönetimleri, güçlü bir temizlik etkisi için nelere dikkat etmeli?

1-) Yeni Görünmek de Önemli!

“Temizliğin yenilenmiş bir dekorasyonla ya da içmekanla ne ilgisi var” demeyin! Eskidiği için lekeli görünen fayanslar, yüzleri soyulmuş koltuk kolçakları, küflenmiş ya da sıvası yer yer dökülen duvarlar, neredeyse boyası yüzülmüş kapılar, gerçekten çok temiz olan bir alanın bile “pis” olduğu imajını çok güçlü bir şekilde verir. Böyle bir alanın temizliği konusunda ikna edici olmak epey zordur. Bu nedenle hastane bütçesini, yenileme-onarma-dekorasyon işlerine ayırmaktan çekinmemeli. Diğer yandan eskiyen pek çok malzemenin küf ve mikroplar için daha elverişli olacağı da biliniyor.

2-) Temizliği Sürekli Kılmalı!

Günlük temizlik süreçlerini organize etmek, düzenli olarak sağlamak ve en ufak bir ihmale izin vermemek de önemli.

3-) Dezenfeksiyon Şart!

Okul, dükkan, fabrika ya da hastane gibi, toplum sağlığı için büyük önem taşıyan alanlarda dezenfeksiyonun sıklıkla ve detaycı bir yaklaşımla yapılması çok önemlidir. Bu amaçla sistemli bir biçimde ilerlemek, gerekli işlemleri tek bir açığa izin vermeden tamamlamak hedeflenmelidir.

Nano Dezenfeksiyon Hizmetini Deneyin!

Nana dezenfeksiyon, %99.99 gibi yüksek bir oranda virüslerden arınma sağlıyor. Yeni geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı’ndan onayı bulunan nano gümüş teknolojisi sayesinde insan sağlığına zararsız antimikrobiyal ve %100 bitkisel dezenfektanlarla hastaneleri bakteri ve virüslerden temizlemek mümkün. İşlem sırasında kullanılan ürün Tip-2 ve Tip-4 Biyosidal Ruhsatlı olup, tamamen bitkisel sentezle elde edilen nanopartiküller içermektedir. Çevreye ve insan sağlığına zararsızdır. Toksik ve kimyasal içermez. Yapılan testlerde dezenfektanın birçok virüsü %99.99, bakteri ve mantarları %99.999 oranında yok ettiği tespit edilmiş olan nano dezenfeksiyon, canlı metabolizmasının işleyişini bozan alerjik reaksiyona sebep olmaz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hastane dezenfeksiyonu, belirli yönetmeliklerle açıklanmış bir prosedüre göre yapılır. Bu yönüyle ev, apartman gibi alanların dezenfeksiyonu işleminden farklıdır. Komplikedir ve kesinlikle profesyonel ekiplerle yapılabilir.
Hastanelerde dezenfeksiyon işlemi, kapsamlı dezenfeksiyon ve günlük dezenfeksiyon şeklinde ikiye ayrılır. Belirli aralıklarla yapılan kapsamlı dezenfeksiyon için bu alanda eğitim almış ve gerekli ekipmana sahip olan hizmet sağlayıcılardan destek alınır.
Hastanelerde yapılan günlük temizlikler de dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemleri de kayıt altına alınır. Belirli alanlarda yapılan işlemin tarihi ve kapsamı da yazılı olarak paylaşılır. Bu panoları ve bilgilendirme alanlarını inceleyebilir ya da görevlilere en son ne zaman dezenfeksiyon yapıldığı konusunda bilgi almak istediğinizi söyleyebilirsiniz.
Hastanelerde yapılacak dezenfeksiyon yöntemleri işlemin yapılacağı alana göre değişiklik gösterebilir. Ameliyathane ile hastane koridoru için yapılacak uygulama farklılık gösterir.